Historische Vereniging Bergambacht

Eén vereniging voor drie dorpen en een buurtschap 

Historisch Café en lezingen in het HOP 

Op 26 september 2023 geeft Nina Melching-Verhoef  een lezing over knopen.  

Nina houdt van kunst, cultuur, geschiedenis en ambacht. Op een dag las ze in een Engels tijdschrift een artikel over knopen. Haar interesse wasgewekt. Tegenwoordig worden knopen veel minder toegepast dan in het verleden. Vaak worden ritssluitingen gebruikt. Vanaf heel vroeger kennen we knopen in alle maten en soorten en verschillende materialen. Het is bijna niet voor te stellen, maar knopen zijn er van goud, zilver, ivoor, ijzer, koper, tin, emaille, glas, hout, half-edelstenen en er is zelfs in Raalte een industrie geweestdie knopen maakte uit buffelhoorns. Op schilderijen uit de 16e en 17e eeuw zien we fraaie exemplaren. Hoe meer en mooier de knopen, des te rijker was de persoon. 

Vooral in de 18e eeuw waren aan het Engelse en Franse hof prachtige miniatuur kunstwerkjes, gemaakt van emaille, handgeschilderde miniatuurtjes, micro mozaïek en dergelijke in zwang. In Nederland kennen we vooral in de streekdracht uit de 18e en 19e eeuw veel zilveren knopen. Maar ook in onze tijd maakten Dali en Giacometti nog lange tijd mooie knopen voor modehuizen als Achiaparelli en Coco Chanel.

Aanvang 19.30h. Inloop vanaf 19.00h  Bibliotheek Pleinstraat

Al vanaf half augustus kunt u een deel van Nina's fraaie verzamelen in de vitrines in de bibliotheek aan de Pleinstraat.


Antieke tegels uit de Krimpenerwaard

Op dinsdag 12 december komt Dr. Herbert van den Berge vertellen over kerstmis op antieke tegels. 

Van den Berge is specialist op het gebied van antieke tegels in de Krimpenerwaard. Al jaren maakt hij studie van 17e- en 18e eeuwse tegels die in huizen, maar vooral ook in boerderijen voorkwamen. Hij publiceerde onder meer in HEK 30e jaargang 2006 nr.1 over mythologische tegels en werkte mee aan een artikel voor Tidinge (Gouda) over Goudse tegels. Ook heeft hij een publicatie verzorgd voor onze vereniging over tegels in een pand Raadhuisstraat 14-16 in Bergambacht. (Van den Oever-Bas van Herk en nu Soet). 17e eeuwse tegels met Bijbelse voortellingen komen niet zoveel voor, maar in de 18e eeuw werd dat anders. Complete schouwen met zowel mangaan- als blauwe tegels vertelden het hele bijbelverhaal, van Adam en Eva tot en met de opstanding, het was er allemaal. Van den Berge neemt ons mee in het verhaal op tegels rondam kerst.                                                          Aanvang 19.30h   Inloop vanaf 19.00h  Bibliotheek Pleinstraat

Historisch café

Weet u wat een pielepoapie is? Ik tot voor kort ook niet. Het is Ammerstols voor 'kwikstaart' u weet wel, dat vogeltje dat zo nerveus met zijn staart wipt wanneer ie een stukje heeft gevlogen, alsof ie weer even de boel moet oppompen.
Zulke woorden en nog veel meer komen ter sprake op zaterdag 16 september a.s. wanneer we weer een historisch café houden in de bibliotheek aan de Pleinstraat. Het thema is; u raadt het al: het dialect dat ooit werd gesproken in Bergambacht, Berkenwoude en Ammerstol. Ik ben nu een verhaal aan het schrijven dat eigenlijk kant noch wal raakt, maar waarin de nadruk ligt op de taal van vroeger. Dat ga ik voorlezen. Daarna kunt u meedoen. We maken een lijst met woorden en dan maar zien of u de betekenis nog weet. Ik verheug me er nu al op. Aankondiging volgt nog in de media (Kontakt). Niet vergeten; zaterdag 16 sept in de bieb aan de Pleinstraat van 10.00h tot 12.00h.


Op 18 november is het thema van het historisch café  Sinterklaas. Presentatie: Peter Sluisman. Ook weer in de bibliotheek aan de Pleinstraat van 10.00h tot 12.00h.HOP-nieuws


In de HOP-vitrines in 2023: 

Vanaf 10 augustus 2023; Een deel van de knopenverzameling van Nina Melching-Verhoef 


Braderie 26 augustus 2023

Op zaterdag 26 augustus 2023 staan wij natuurlijk ook weer met een kraam op de jaarlijkse braderie in Bergambacht. Kom langs en maak kennis met enthousiaste bestuurskeden, maak een praatje en bekijk foto's van vroeger in powerpointpresentaties en plakboeken. Er is een dagboek in te zien vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw. U kunt uw kennis over de historie van onze dorpen testen d.m.v. een tiental meerkeuzevragen. Daar is ook een prijsje aan verbonden. Onder de deelnemers die alle vragen correct hebben beantwoord, wordt een boek verloot over de aanleg van het spoortreintraject tussen Schoonhoven en Gouda, dat operationeel was van 1914 tot 1942. 

 

Open Monumentendag 9 september 2023

Op open monumentendag kan in Bergambacht de Ned. Herv.kerk worden bezichtigd en de toren worden beklommen.                  Kinderen onder de 12 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. De hist. ver. is niet verantwoordelijk voor uw veiligheid. Er is natuurlijk wel toezicht en begeleiding. Ook molen Den  Arend aan de Molenlaan kan worden beklommen en bezichtigd. In Berkenwoude is de Ned. Herv. kerk ook open.