Historische Vereniging Bergambacht

Eén vereniging voor drie dorpen en een buurtschap 

Het najaarsprogramma 2019  

September 2019

Op dinsdag 24 september 2019 zal de heer IJsbrand Verveer uit Schoonhoven een lezing geven over het vervoer tussen Culemborg en Rotterdam met de schepen van de Rederij op de Lek in de jaren voor de oorlog en nog kort daarna, waarbij ook Bergambacht werd aangedaan.

November 2019

Op dinsdag 19 november zal Roel Botter weer een presentatie van oude foto’s verzorgen met beelden uit Bergambacht, Berkenwoude en Ammerstol. Dit keer komen ook wat recentere beelden voorbij, omdat de veranderingen steeds sneller lijken te gaan.

In beide gevallen geldt: De lezingen zijn in de grote zaal van De Schakel, Schoolstraat 24 te Bergambacht. Inloop vanaf 19.30h. Aanvang 20.00h. Toegang is vrij. Kamp Amersfoort

Onderstaand bericht ontvingen wij uit Amersfoort. Wij willen hier als vereniging vanzelfsprekend aan meewerken, maar hebben geen relevante informatie. Wanneer u kennis heeft over personen, waar ook vandaan, die gedurende de oorlog in Kamp Amersfoort geïnterneerd zijn geweest wil men dit graag weten.


Geachte mevrouw, mijnheer,

Op 19 april 1945 is het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, het beruchte Kamp Amersfoort, door de geallieerden bevrijd. In het kamp hebben gedurende de oorlog ongeveer 35.000 gevangenen korte of lange tijd verbleven.

De gedenkplaats van Kamp Amersfoort wordt grondig verbouwd. In het nieuwe museum is ruimte voor een Fotomonument. Het plan is om door middel van deze fotowand de gevangenen zichtbaar te maken, hen letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven door van hun een afbeelding op te nemen. Waarschijnlijk is niet van iedere gevangene een foto beschikbaar maar we willen alles opnemen wat er aan foto’s of tekeningen nog vindbaar is.

Dit is waar u als historische kring of vereniging in beeld komt. We willen u vragen of u in het bezit bent van afbeeldingen van gevangenen van Kamp Amersfoort of u ons wilt helpen om foto’s van gevangenen uit uw gemeente te verzamelen of dat u ons in contact kan brengen met personen die mogelijk een foto bezitten. We denken hierbij aan nabestaanden of familieleden.

We willen graag een naamsvermelding, geboortedatum en eventueel de tijd van het verblijf in Kamp Amersfoort erbij ontvangen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende (Leen Bogers, leen@kampamersfoort.nl) of met ons fototeam (foto@kampamersfoort.nl). Neemt u ook eens een kijkje op de projectwebsite www.geefgevangeneneengezicht.nl.

Bij voorbaat dank voor de moeite die u doet!

Met vriendelijke groet,

Willemien Meershoek, directeur

Remco Reiding, projectleider

Leen Bogers, onderzoeker fotoprojec