Stolpersteen ter nagedachtenis van Sijbrand Kamer
Op dinsdag 25 april 2023 werd ter hoogte van de woning op Hoofdstraat 111 een zgn 'stolpersteen' onthuld ter nagedachtenis van Sijbrand Kamer. Het was in de oorlog de woning van het gezin van meester Kamer, hoofd van de Chr. School. Hij was actief in het ' schoolverzet' in de Krimpenerwaard tijdens de 2e Wereldoorlog. In november 1943 kreeg hij de opdracht zich te melden in Rotterdam. Hij veronderstelde dat hij zou worden gehoord en dezelfde dag weer thuis zou zijn. Het liep echter anders. Hij werd gevangen gezet en in december 1943 overgebracht naar kamp Vught. Vandaar werd hij later op transport gesteld naar Dachau. Na een kort verblijf in Auschwitz werd hij wegens ziekte teruggestuurd naar Dachau, waar hij op 13 december 1944 overleed tengevolge van vlektyphus. Werden stolperstenen voorheen alleen aangebracht ter herinnering aan Joden en Roma die het leven hadden verloren; tegenwoordig kunnen ook andere oorlogsslachtoffers op deze wijze worden herdacht en geëerd.
Fotoarchief
Het fotoarchief van onze vereniging is sinds eind 2021 in te zien voor iedere belangstellende. De foto's zijn in lagere resolutie dan het origineel. U kunt het origineel o.v.v. het nummer aanvragen bij het secretariaat. Kijk op tabblad 'Home' linksonder om in te loggen.
Ledental
De vereniging groeit nog steeds. Per april 2024 is het ledental 178.
Tegeltableau
Begin 2024 slaagde de vereniging er in om een ruim 100 jaar oud tegeltableau te verwerven, afkomstig uit een leegstaande boerderij, welke hoogst waarschijnlijk zal worden gesloopt. Het tableau is gedemonteerd door een gespecialiseerd bedrijf zonder ook maar één tegel te beschadigen. We gaan nu op zoek naar een mooie plek in de openbare ruimte waar het tableau permanent kan worden tentoongesteld. Het rozet hoorde er niet bij en zal dus niet meer worden aangebracht op de definitieve plaats.
Nationale Molendag 10 mei 2025 (oproep)
Peter de Bruin, lid van onze verenging en eigenaar van Molen de Bachtenaar in de noord-oosthoek van de Bergambachtse polder bij de Vlist, is bezig aan een reconstructie van een deel van de periode waarin de molen bestaat. Het betreft de periode van 1457 tot 1980. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw heeft de molen vaak gefungeerd als achtergrond bij trouwfoto's. De vraag is nu, u raadt het al: wie heeft nog foto's of ander beeldmateriaal van de molen in bezit en is bereid hiervan een foto te maken en ter beschikking te stellen, dan wel uit te lenen. De bedoeling is om een expositie gereed te hebben op de Nationale Molendag 10 mei a.s. U kunt het materiaal digitaal sturen naar: roel1000@gmail.com Maar ermee langskomen op 10 mei mag ook.